DietaNiskoPoliaminowa.pl

DIETA NISKOPOLIAMINOWA

Pojęcie dieta niskopoliaminowa odnosi się do sposobu odżywiania polegającego na
spożywaniu pokarmu o niskiej zawartosci putrescyny, spemidyny i sperminy w celu
osiągnięcia celu prozdrowotnego jakim jest zapobieganie/łagodzeniu bólu. Koncepcja
diety niskopoliaminowej powstała w oparciu o badania które pokazują, że poliaminy
spermidyna oraz spermina, są pozytywnymi modulatorami podjednostki NR2B receptora
n-metylo-D-asparaginowego (NMDA ) uczestniczącego w neurotransmisji sygnału
bólowego. Poliaminy wzmocnieniają intensywość neurotransmisji sygnału bólowego
natomiast ograniczona ilość poliamin w otoczeniu receptora, wynikająca np. ze
spożywania przez organizm pokarmu o niskiej zawartości poliamin, powoduje osłabianie
neurotransmisji sygnału bólowego i w konsekwencji ograniczanie odczuwania bólu.
Znajomość sposobu obniżania poziomu poliamin w pokarmie daje możliwość obniżania
intensywności patologicznego neuroprzekaźnictwa szczególnie w sytuacji, kiedy ból jest
elementem neuropatii obwodowej wywołanej stosowaniem leków
przeciwnowotworowych np. oksaliplatyny. Oksaliplatyna jest skutecznym ale
jednocześnie jednym z najbardziej neurotoksycznych leków, obok taksanów,
borbezomidu czy thaliodemidu. Wywołuje ona nadpobudliwość nerwową z czasem
przechodzącą w narastającą neuropatię obwodową u 30% do 50% pacjentów.
Neuropatia obwodowa wywołana oksaliplatyną to zjawisko patologiczne uszkodzenia
nerwów czuciowych, charakteryzujące się zaburzeniami czucia i bólem wywoływanym
nawet słabymi bodźcami: chłodem, ciepłem czy drganiami. Neuropatia obwodowa
wywołana oksaliplatyną może trwać przez kilka lat po zakończeniu chemioterapii.
Neuropatia obwodowa może również, z powodu jej dużego nasilenia, doprowadzić do
zaniechania chemioterapii.
Szereg badań naukowych wskazuje na wyraźny związek diety niskopoliaminowej z
intensywnością odczuwaniu bólu u ludzi i zwierząt. Oto niektóre z tych badań.:
Badania na zwierzętach (Ferrier, Jérémy, et al. "A polyamine-deficient diet prevents oxaliplatin-
induced acute cold and mechanical hypersensitivity in rats." PloS one 8.10 (2013): e77828.)
wykazują, że dieta niskopoliaminowa zapobiega występowaniu u szczura nadwrażliwości
bólowej wywołanej przez oksaliplatynę. W badaniach użyto syntetyczny niskopoliaminowy
preparat odżywczy Polydol, firmy Nutrialys Medical Nutrition, który zawiera w 200 ml: białko –
15 gramów, węglowodany – 36 gramów, tłuszcze – 12 gramów włóknik pokarmowy 0,4 grama,
witaminy, minerały oraz niską zawartość poliamin – łącznie 71 nanogramów.
W badaniach klinicznych (Jean-Pierre Estebe, Cecile Degryse, Gilles Rezzadori, Florin Dimache,
Georges Daccache, et al.. Tolerance and efficacy of a polyamine-deficient diet for the treatment
of perioperative pain. Nutrition (2017), Apr;36), wykazano, że Polydol podawany pacjentom
przed i po operacji kręgosłupa lędźwiowego znacznie zmniejszał ból wywołany interwencją
chirurgiczną. Wykazano, że zastosowanie diety niskopoliaminowej stanowi komplementarny dla
leków anelgetycznych sposób łagodzenia bólu śródoperacyjnego.

Wykazano (Laboureyras, Emilie, et al. "Fentanyl-induced hyperalgesia and analgesic tolerance in
male rats: common underlying mechanisms and prevention by a polyamine deficient diet."
Neuropsychopharmacology 47.2 (2022): 599-608.), że dieta uboga w poliaminy przywróciła
skuteczność przeciwbólową fentanylu i zahamowała pojawianie się przeczulicy bólowej.
Dieta niskopoliaminowa może być realizowana przez dobór pożywienia o naturalnej,
niskiej zawartości poliamin lub poprzez stosowanie zastępczego preparatu spożywczego
oferowanego na rynku takim jak np. Polydol. Jego produkcja została opatatentowana
(zgłoszeniu FR2706255B1, “Kompozycja do użytku spożywczego i/lub farmaceutycznego, uboga
w poliaminy do zastosowań terapeutycznych”).
Firma Bioxapp opracowała własną, nowatorską metodę otrzymywania pokarmu
niskopoliaminowego w oparciu o naturalne produkty spożywcze.

Jesteś zainteresowny naszą dietą?

Jesteśmy do Twojej dyspozycji!